Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Starp spārniem

Pirms dažiem gadiem ieguvusi Latvijas lepnuma balvu, Anete Asare joprojām turpina savu mūža darbu – glābj savvaļas putnus, kuri nereti tieši cilvēka vainas dēļ nokļūst neapskaužamā situācijā. Taču par nākotni nav skaidrības, jo pašvaldība nolēmusi, ka šādai spārnaiņu dziednīcai tās teritorijā nav vietas

Kas gan tas bija? Šis jautājums pie manis atnāk atkal un atkal pēc tam, kad kopā ar kolēģi Teklu Šaiteri esam bijušas biedrības Drauga spārns mājvietā Jūrmalā. Tās vadītāja Anete Asare 2014. gadā saņēma Latvijas lepnuma apbalvojumu par savu, var teikt, visu dzīvi. Anete glābj, ārstē, čubina, sarunājas un bieži arī atpakaļ dabā ļauj atgriezties savvaļas putniem, kas nonākuši nelaimē mūsu pašu – cilvēku – vainas dēļ.

Likums noteic, ka dzīvniekiem ir jāpalīdz. Praksē tas nozīmē vien iemidzināšanu, jo nav tradīciju, ka savvaļas putnus Latvijā arī ārstē, līdz parādījās Anete. Varbūt ir jāļauj visam notikt savu gaitu? Visiem nepalīdzēsi. Anete to nespēj un uzskata, ka sabiedrībai jāpalīdz arī šiem putniem tāpēc, ka nelaimes notiek, jo ir ūdens piesārņojums, ezeros ir atstāti tīkli un makšķerauklas un cilvēki brauc ar automašīnām.

Pēc tam kad Anete saņēma Latvijas lepnuma apbalvojumu un par viņu uzzināja visa Latvija, putni, kuriem nepieciešama palīdzība, pie viņas nokļuva aizvien vairāk. Kopumā šo gadu laikā Anete palīdzējusi ap 700 putniem un savvaļā atgriezušies vairāk nekā 300 no tiem. Ir tādi, kas pie viņas paliks uz mūžu, jo tiem dzīve dabā vairs nav iespējama.

Problēmas – un ne jau ar putniem, bet cilvēkiem – sākušās pirms diviem gadiem, kad kaimiņu īpašumam uzradās jauns saimnieks. Viņš sūdzējies domei par trokšņiem un smakām. Anete stāsta, ka pārējie kaimiņi savukārt rakstījuši atbalsta vēstules, lepojoties un stāstot citiem par šeit paveikto. Protams, arī iebildes var saprast. Lai gan putnu mājvieta ir iekārtota profesionāli, tā tomēr ir putnu mājvieta – ar skaņām un smaržām, un būriem. Tas noteikti nav nekas pat tuvu līdzīgs kaķu tanšu ierīkotajiem papes un vatēto segu veidojumiem mikrorajonos, un saprotami, ka ne visiem tas ir akceptējami. Māja atrodas dzīvojamā zonā. Tomēr kaimiņš, kurš blakus māju iegādājies 2015. gadā, gan jau manīja arī aiz žoga notiekošo, jo putni tur dzīvo kopš 2010. gada. Tagad pie Anetes žoga sadūrušās divas pasaules, un abām ir tiesības pastāvēt. Taču kā?

Anete nepieļauj, ka varētu notikt ļaunākais – ka putnu būdas nojauks un putnus kāds iemidzinās. Tad lai sākot ar viņu. Taču sieviete pati šīm domām neļaujas un vairākkārt uzsver, ka ļaunākais nav iespējams. Pēc mediju saceltās ažiotāžas domes pārstāvji pārmetuši meitenei neslavas celšanu, taču – kur viņi bijuši agrāk? Anete rāda Dabas aizsardzības pārvaldes vēstules, kas mudina Jūrmalas pašvaldību atbalstīt biedrības darbību. Tajās minēts, ka šāda vieta ir vajadzīga un citur putnus izmitināt nav iespējams. Jūrmalas dome savukārt raksta, ka putnu būdas ir uzceltas nelikumīgi. Anete stāsta, ka pašvaldība tiešām pieņēmusi noteikumus, kas liedz savvaļas putnu turēšanu dzīvojamā zonā, taču spriež, ka šādi noteikumi izdomāti tikai viņas dēļ.

Visu rakstu lasiet šīs nedēļas žurnālā SestDiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata