Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vai milzu saulessargs apturēs sasilšanu?

Izraēlas zinātnieki plāno pierādīt, ka milzīgas segas izklāšana ap Zemi var ne vien apturēt atmosfēras sasilšanu, bet pat to atdzesēt.

Zinātniekiem meklējot efektīvus veidus, kā piebremzēt atmosfēras sasilšanu, izskanējuši visdažādākie priekšlikumi. To vidū ir arī visai pārdroši ģeoinženierijas manevri, kas paredz tiešu iejaukšanos atmosfēras dabiskajos procesos. 

Nupat ar vēl vienu šī žanra pērli nākuši klajā Izraēlas klimata speciālisti, kuri ierosinājuši uzbūvēt milzīgu segu Argentīnas teritorijas izmērā. To plānots izklāt virs Zemes, lai bloķētu daļu Saules staru.

ĒNA PLANĒTAI

Ģeoinženierija sabiedrībā allaž uztverta pretrunīgi. No vienas puses, ambiciozie piedāvājumi sola ātru risinājumu izaicinošām problēmām. Taču zinātnieki ir spiesti atzīt, ka nespēj precīzi prognozēt, kādas ilgtermiņa sekas izsauks šāda iejaukšanās klimatiskajos procesos.

Technion – Izraēlas Tehnoloģiju institūta – speciālistu ideja ir tieši no šīs kategorijas. Teorētiski tā izklausās ārkārtīgi vilinoši. Izklājot virs mūsu planētas divarpus miljonu kvadrātkilometru plašu "saulessargu", divu gadu laikā vidējo globālo gada gaisa temperatūru varētu samazināt no aptuveni 15 grādiem pēc Celsija skalas līdz 12,5 grādiem, apgalvo izraēlieši. Tā būtu patiesi drastiska Zemes atvēsināšana. Bet vai tā atrisinātu šobrīd notiekošās klimata pārmaiņas un neizsauktu jaunas problēmas? Uz šo jautājumu neviens ar simtprocentīgu pārliecību nevar atbildēt.

20 MILJONI PROTOTIPAM

Izraēlieši gan ļoti tic savam projektam un patlaban cenšas piesaistīt 20 miljonu ASV dolāru finansējumu nepilnu 10 kvadrātmetru prototipa izgatavošanai. Ja izdosies tikt pie naudas, tas varētu būt gatavs jau 2027. gadā. Sega tiktu izklāta aptuveni 15 kilometru augstumā, kur plivinātos virs Zemes un aizsegtu Saules starus. Lai Zeme nenonāktu mūžīgā ēnā, plānots, ka saulessargs pēc vajadzības spēs palaist cauri Saules starus. Tas dos iespēju pētniekiem kontrolēt, cik intensīvs starojums nonāk līdz planētas virsmai. 

Lieki piebilst, ka šāda projekta gala izmaksas varētu sniegties triljonos dolāru, tādēļ institūtam vienam pašam nebūs pa spēkam to īstenot. Tam būs nepieciešama daudzu valstu un ļoti turīgu privāto investoru iesaiste.

"Mēs, Technion pētnieki, nevaram izglābt planētu. Taču mēs parādīsim, ka tas ir izdarāms," laikrakstam The New York Times solījis Cool Earth projekta vadītājs Jorams Rozens.

NO ZEMES VADĀMA SEGA

Viņš pieļauj, ka saulessarga kolosālo izmēru dēļ nebūs iespējams radīt segu vienā gabalā, tādēļ to nāksies veidot no daudziem mazākiem moduļiem. Paredzēts, ka tie sastāvēs no vieglas buras, kas piestiprināta saules bateriju darbinātam mini kosmosa kuģim. No vadības centra kontrolētie lidaparāti pēc vajadzības salocīs un atlocīs buru, attiecīgi ļaujot Saulei apspīdēt Zemi vai arī aizēnojot to.

Skeptiķi gan brīdina, ka vērienīgais projekts var kļūt par masīvu izgāšanos un līdzekļu izniekošanu, jo segu ik pa laikam sabojās Saules vētras un asteroīdi. 

Jānorāda arī, ka šis nav pirmais ambiciozais planētas atdzesēšanas projekts. Pirms dažiem gadiem cita pētnieku grupa nāca klajā ar ideju izsmidzināt stratosfērā miljoniem tonnu krīta, lai tas atstarotu Saules starus atpakaļ kosmosā. Šī ideja šķiet pat vēl riskantāka, jo pārrēķināšanās gadījumā putekļu savākšana būtu ļoti problemātiska. Citu priekšlikumu vidū ir oglekļa dioksīda izsūkšana no atmosfēras un noglabāšana pazemē vai pārstrādāšana ogļūdeņražu degvielā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Zaļais dvēseļu dārzs

Šogad savu atdzimšanu piedzīvos vēl viena no Rīgas Lielo kapu kapličām, bet rindā gaida jau nākamās.

Sennas pēdējās sacīkstes

Pirms 30 gadiem Imolas trasē smagu avāriju piedzīvoja un slimnīcā mira trīskārtējais Pirmās formulas čempions Airtons Senna. Traģēdija pamudināja atbildīgās personas vairāk rūpēties par autobraucēju d...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata