Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Arī par maskām

Nogurums. Bezgalīgs nogurums. Lai cik tas kādam nešķistu nepieklājīgi un lai cik pašai neliktos dīvaini, šķiet, tieši šie vārdi vislabāk pēdējās nedēļās raksturo sajūtu, kas pārņem, atkal un atkal lasot arvien jaunas ziņas par slavenā koronavīrusa upuru statistiku, klausoties nebeidzamos strīdos par ierobežojumu nepieciešamību un laipojot tam visam cauri, lai pamanītu vēl arī ko citu, kas apkārt notiek, ir svarīgs un varbūt pat skaists.

Atzīšos: gluži vienkārši nespēju izprast cilvēkus, kuri tērē savu enerģiju neauglīgos strīdos par masku nēsāšanas lietderību. Tāpat kā tos, kuri uzskata, ka slimība, kas pārņēmusi visu pasauli, uz viņiem gluži vienkārši neattiecas. No tā arī laikam tas lielākais nogurums. Tad vienīgais, ko gribas darīt, ieklausīties gaisa speciālistu padomos un, norobežojoties no visa apkārt notiekošā, tā vienkār­ši stādīt zaļus augus podos uz palodzēm, lai kaut uz mirkli kovidbrīvs gaiss apkārt un nevienam nav jāpierāda, ko nozīmē būt pieaugušam cilvēkam ar atbildību ne tikai pret sevi, bet arī apkārtējiem.

Un tāpēc tādi cilvēki kā režisore Māra Ķimele ne vien iedvesmo, bet ir gluži vienkārši nepiecieša­mi. Ne tikai, šķiet, neizsmeļamās enerģijas dēļ, kas no viņas virmo pat attālinātā sarunā un, kā pierā­dīja SestDienas pieredze, principā var izsaukt arī zemestrīci citā pasaules malā (sagadīšanos nav, to mēs visi jau esam apguvuši). Arī tāpēc, ka tādi cilvēki spēj uzturēt to dzīvo nervu, kas mums katram atsevišķi un visiem kopā šajā pasaulē ir nepieciešams, lai vispār būtu jēga elpot, kustēties un darīt. Varbūt to varam nosaukt par ''mārtrīci'' – to zemādas satraukuma sajūtu pirms kaut kā liela, kas vienmēr ir priekšā; to apziņu, ka šis vēl nav viss, ka var vēl daudz vairāk, galvenais – lai nekļūst garlaicīgi.

''Vissliktākais ir visu paralizēt, iznīcināt, apturēt. Man liekas, ka vajag strādāt, nevis būt dīkstāvē. Un veidu, kā pastāvēt un kā darboties, vienmēr var atrast,'' viņa saka.

Ko tur vēl piebilst? Šis laiks tiešām pieprasa no mums katra ne tikai meklēt, bet arī atrast un sa­prast daudz jauna.

Pierast pie tā, no kā likās, ka varēsim izvairīties – varbūt pat mūžam. Pieņemt un atcerēties, ka robežas un noteikumu ievērošana ne vienmēr nozīmē brīvības beigas, tas var nozīmēt arī tieši pretējo – iespēju to saglabāt.

Nebūsim egoisti, saudzēsim cits citu! Šajā pēkšņā attāluma laikmetā tas ir vajadzīgs vairāk  nekā jebkad agrāk.

Šīs SestDienas, 23. – 29. oktobra, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Solisti teātri nerada. Ar kartupeļiem savā dzīvē esmu izdarījusi pilnīgi visu, saka režisore Māra Ķimele, aicinot nestāvēt dīkstāvē, bet strādāt. Viņasprāt, veidu, kā pastāvēt un darboties, var atrast vienmēr – arī pandēmijas laikā.

PASAULĒ. Atgriežas Krievijas telpā. Uzbekistāna pēc ilgām svārstībām izšķīrusies par pievienošanos Krievijas vadītajiem postpadomju telpas integrācijas projektiem – atlicis to tikai noformēt de iure. Šāda izvēle tiek pamatota gan ar valsts ģeopolitiskajām ambīcijām, gan ekonomiskajām un drošības interesēm.

SPORTS. Spēle pārcelta vai atcelta. Latvijas profesionālajiem sportistiem jāpielāgojas jaunajiem apstākļiem. Viena daļa dzīvo mainīgā režīmā, jo Covid-19 pandēmijas dēļ iestājas piespiedu dīkstāve, bet ir arī tādi, kuri joprojām ir darba meklējumos.

VIDE. Atviegloti uzelpot? Vides problēmu risināšanu vēl aizvien daudzi cilvēki uzskata par bagātu dīvaiņu izklaidi brīvajā laikā, jo esot taču daudz svarīgāku lietu – ekonomika, drošība, veselība. Tomēr jāatceras, ka labi vides apstākļi gādā par to, lai uzņēmējdarbībai pietiktu resursu, lai cilvēku mājokļus nenonestu plūdi, lai varētu dzert ūdeni, kas neizraisa caureju, un arī lai varētu elpot gaisu, kas neliek klepot.

LAIKA MAŠĪNA. Tilts vilcieniem un riteņbraucējiem. Rail Baltica ietvaros Rīgā atkal būs divi dzelzceļa tilti.

DIENAS SĒNE. Dienas Sēnei ražīgs gads. Desmitais laikraksta Diena un a/s Latvijas valsts meži fotokonkurss noslēdzies ar baraviku uzvaru.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, RECEPTES, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata