Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Draugi, kā tad ir?

Draugi, nav labi! Vai tomēr viss kārtībā? Šīs nedēļas SestDienas numurā nu jau spārnotais un visiem pazīstamais premjera Krišjāņa Kariņa izteiciens tiek pieminēts vairākkārt. Un, iespējams, tieši ar tā pārfrāzēšanu šobrīd visvieglāk paust visas pretrunīgās domas un noskaņas, kas ne vienam vien galvā.

Šķiet, vēl pavisam nesen dzīvojām ar pārliecību, ka Covid-19 krīzi pārdzīvosim nebūt ne tajā sliktākajā situācijā, salīdzinot ar citām valstīm. Nu jau kādu laiku šādai pašapziņai ne tikai nav pamata, bet vairs nav arī sajūtas, ka spējam ko tajā mainīt. Par spīti pat īpaši jaunizveidotam birojam un it kā tik bieži uzsvērtajai nepieciešamībai skaidri runāt ar sabiedrību, komuni­kācija visdažādākajos jautājumos aizvien klibo; valdī­bas lēmumi joprojām brīžiem izsauc, maigi sakot, neizpratni; valda sajukums ar vakcīnām, to efektivitāti un piegāžu apjomiem. Kā tam visam lai vispār izseko?

No neizprotamiem un sākotnēji smīnu, vēlāk aizkaitinājumu izsaukušiem atļauto preču sarakstiem nu esam nonākuši līdz Covid luksoforam. Vai tas dos kādu skaidrību? Pagaidām šādas pārliecības nav.

Tāpat kā nu jau, šķiet, brīžiem grūti saprast, kas ir svarīgāk: mūsu kopējā veselība un veselības aprūpes sistēmas spēja tikt galā ar problēmām vai sociālā spriedze, kas sabiedrībā aug acīmredzami un nenovēršami ietekmē arī to pašu jau pieminēto veselību.

Lai gan ne jau tikai drūmās krāsās vien viss zīmējas. Piemēram, investors Kārlis Cerbulis nebūt nav pesi­mistiski noskaņots. Viņš vien norāda: skaidrs, ka būs lietas, kas mainīsies. Taču, kas mainīsies neatgriezenis­ki, un tieši kāds būs jaunais modelis, pagaidām vēl grūti prognozēt.

Tātad – secinājumi? Laikam jau, gluži tāpat kā biznesa vidē, arī visā citā šajos pandēmijas laikos svarīga ir elastība. Plānos, darbībās, domāšanā, spējā reaģēt un, jā, arī lēmumu pieņemšanā. Bez tās vairs nekur.

Un jācer, ka tieši uz šādu elastību – ne tikai jaunu ierobežojumu noteikšanā, bet arī vēlākā to analīzē un izvērtēšanā – vismaz turpmākajos mēnešos būs spējīgi visi. Gan lēmumu pieņēmēji, gan to ieviesē­ji un pildītāji.

Šīs SestDienas, 12. – 18. februāra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Šķiršanās un atkal jauna piedzimšana. Džeza pianists Kristaps Vanadziņš pirms Valentīna dienas tiešsaistes koncerta Liepājā stāsta par aizaugušo mīlestības dārzu, Saturna mēneša Encelada brīnumiem un bērnības sapni, kas šopavasar beidzot īstenosies.

FOKUSĀ. Maldoties Covid luksafora signālos. Trūka pavisam maz, lai izslavētais „luksofora princips” tiktu salauzts jau uzreiz pēc tā ieviešanas. Šī nekonsekvence liek uzdot arvien nopietnākus jautājumus – uz kādiem argumentiem valdība balstās, lai pieņemtu lēmumus par ierobežojumiem? Un vai esošā taktika – sēdi mājās! – ir pareiza, ja situācija vienalga neuzlabojas?

TUVPLĀNĀ. Pret visiem riskiem vakcīnas nav. Investors Kārlis Cerbulis par melnajiem gulbjiem, Latviju kā jaunuzņēmumu zemi un par to, kāpēc runas par biroju nāvi ir pārspīlētas.

PASAULĒ. Lēdijas un militāristu cīņas. Pasaules uzmanības centrā atkal atgriezusies Dienvidaustrumāzijas valsts Mjanma, kur februāra sākumā notika militārs apvērsums. Tostarp tika aizturēta visā pasaulē pazīstamā cīnītāja pret iepriekšējo huntu – populārā un arī Rietumos labi zināmā politiķe Auna Sana Su Či. Notikumiem Mjanmā ir gara priekšvēsture, bet apvērsuma cēloņi, visticamāk, meklējami gan iekšpolitikā, gan lielajā ģeopolitikā.

SPORTS. Ar aizturētu elpu šautuvē. Deviņdesmito gadu otrajā pusē biatlona sacensību laikā nervu stīgas nospriegoja ne tikai sportisti, bet arī līdzjutēji pie televizoru ekrāniem. Tolaik spilgtu emociju gammu sarūpēja lieliskais biatlona četrinieks – Ilmārs Bricis, Oļegs Maļuhins, Jēkabs Nākums un Gundars Upenieks.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata