Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

UNESCO: Latvijai jāuzņemas nopietnāka atbildība Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanā

Svētdien, 28.jūnijā UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 33. sesijā, kas no šī gada 22. līdz 30. jūnijam notiek Seviljā, Spānijā, tika pieņemts lēmums par Rīgas vēsturisko centru, informē Liene Krīvena, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas konsultante. Turpmāk Latvijai pašai būs jāuzņemas daudz nopietnāka atbildība UNESCO Pasaules mantojuma vietas – Rīgas vēsturiskā centra aizsardzības jautājumos, turpinot tā vērtību saglabāšanu iedibināto aizsardzības un kontroles mehānismu ietvaros.

UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 33. sesijas pieņemtajā lēmumā un to pavadošajā ziņojumā uzsvērts, ka UNESCO Pasaules mantojuma centrs, kā arī Starptautiskā pieminekļu un ievērojamu vietu aizsardzības padome (ICOMOS) atzinīgi novērtē Latvijas sasniegtos rezultātus Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanā, īpaši – jautājumā par likumdošanas sakārtošanu. 2003. gadā ir pieņemts Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likums, izstrādāti un nepārtraukti sadarbībā ar UNESCO Pasaules mantojuma centru pilnveidoti Rīgas vēsturiskā centra plānošanas dokumenti, kā arī nodrošinātas iesaistīto pušu regulāras diskusiju platformas, tāpat izveidota arī Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome.Pieņemtais lēmums nenoliedzami novērtē Latvijas aktīvo rīcību iepriekš konstatēto trūkumu novēršanā, ierobežojot vērtības apdraudošu attīstības tendenču virzību Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā, tai skaitā arī attiecībā uz Daugavas kreisā krasta apbūves iecerēm.Taču, neskatoties uz atzinīgajiem vārdiem, Latvijai kā UNESCO Konvencijas par kultūras un dabas mantojuma aizsardzību un saglabāšanu (1972.) dalībvalstij vēl jāpierāda, ka arī bez ikgadējas UNESCO Pasaules mantojuma centra uzraudzības tā spēj nodrošināt UNESCO Pasaules mantojuma vietas – Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanu un sabalansētu un pārdomātu attīstību. Līdz ar to Latvijai arvien jāturpina regulāra sadarbība ar UNESCO Pasaules mantojuma centru jautājumos par nozīmīgākajiem jaunajiem attīstības projektiem Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā, tai skaitā Daugavas kreisajā krastā, stingri ievērojot visus sagatavotos un iedibinātos plānošanas dokumentus un attīstības koncepcijas. Latvijai ir jāturpina stingri izvērtēt plānotās jaunbūves ar Rīgas vēsturiskajam centram neraksturīgu augstumu vai būvapjomu, ņemot vērā UNESCO Pasaules mantojuma centra rekomendācijas.UNESCO Pasaules mantojuma komitejas 33. sesijā nepārdomātas, nesaskaņotas un pasaules mantojuma vietas vērtību iznīcīnošas attīstības projektu dēļ no UNESCO Pasaules mantojuma saraksta tika izslēgta Elbas ieleja Drēzdenē. Tur sākta tilta būvniecība, neskatoties uz vairākkārtējiem UNESCO Pasaules mantojuma centra aizrādījumiem par tā negatīvo ietekmi uz vietas integritāti, līdz ar to šī vieta neatgriezeniski zaudējusi savu īpašas nozīmes pasaules vērtību. Līdzīgu brīdinājumu nepārdomātas attīstības projektu īstenošanas gadījumā saņēma arī Bordo.Latviju Pasaules mantojuma komitejas 33. sesijā pārstāv UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa.Rīgas vēsturiskais centrs UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļauts 1997. gadā uzsverot, ka „Rīgas vēsturiskais centrs ar tajā saglabājušos samērā neskarto viduslaiku un vēlāko pilsētbūvniecisko struktūru, jūgendstila arhitektūras piesātinājumu un kvalitāti un 19. gs. koka arhitektūru ir unikāla vērtība, kam līdzīga nav citur pasaulē”.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devies mākslinieks Raimonds Gabaliņš

Mūžībā aizgājis tēlnieks, gleznotājs, pedagogs Raimonds Gabaliņš (07.05.1949.- 02.05.2024.). Atvadīšanās no mākslinieka notiks 2024. gada 11. maijā plkst. 13.00, Limbiķu kapos, Grobiņas pagast...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja