Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Labrīt!

Tikai atceries, Aivar, ka tā ir cita paaudze. Pilnīgi citādi, nekā bijāt jūs. Ar citu attieksmi pret lietām, kas tev šķiet pašsaprotamas, – tā pirms 35 gadiem Aivaru Kļavi, topošo žurnāla Avots redaktoru, brīdināja viņa bijušais pasniedzējs Ābrams Kleckins (tolaik Kļockins), kad Kļavis viņam bija atklājis, cik spožu redakciju sapulcinājis. Nupat iznākušajā atmiņu grāmatā Avota laiks Aivars Kļavis rāda arī to, cik pamatots ir bijis pieņēmums par paaudžu atšķirībām viņa vadītās redakcijas darbā.

Lai gan paaudžu atšķirība būtībā ir bijusi aksioma visos laikos, un tik straujā laikā kā interneta ēra jo īpaši. Tagad būtiski ir divi citi aspekti: cik ātri nomainās paaudzes, un cik krasas ir atšķirības. Šīs SestDienas rakstā par Avota laiku gan Kļavis, gan citi bijušie žurnāla redakcijas darbinieki dažas no atšķirībām iezīmē, un Kļavis pats vispārina procesu, teikdams: “Man jau vispār liekas, ka attīstība met lokus un tas, kas iepriekšējā lokā bija traģēdija, kļūst par farsu, bet tas, kas bija farss, kļūst par traģēdiju.”

Vai ne tā? Piemēram, pārvācošanās vai pārkrievošanās bija drīzāk farss, kamēr latviešu bija pilni lauki, kur pārtautošanās procesi ritēja ļoti lēni vai pat pretējā virzienā, toties šodien, kad bērnus audzina nevis māte un tēvs, bet ekrāns, kas viņiem visas gudrības lej iekšā angļu valodā, pārangliskošanās process uzrāda potences kļūt par traģēdiju. Lai gan skaidrāk to varēs redzēt pēc, teiksim, 35 gadiem. Ja vien vēl būs paaudze, kas spēj salīdzināt, kā tagad vēl ir paaudze, kas papilnam pieredzējusi to laimību, kuru atkal un no jauna tiecas īstenot jaunie kreisie un kuras pirmās ražas indīgos augļus savulaik tik spoži atmaskoja Avots.

Šīs SestDienas, 26. novembra  – 2. decembra numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Izrāva no vākiem! Grāmatas Avota laiks autors Aivars Kļavis un laikabiedri par perestroikas un atmodas laika spilgtāko žurnālu.

LAIKA MAŠĪNA. No Granma odisejas līdz Kastro uzvarai. Pirms 65 gadiem Kubas piekrasti sasniedza motorjahta Granma ar vairāk nekā 80 kubiešu nemierniekiem. Lai gan revolūcijas otrais posms sākās diezgan neveiksmīgi, tā 1959. gada janvārī vainagojās ar Fidela Kastro nākšanu pie varas.

TUVPLĀNĀ. Sakodīs zobus, bet līdz galam aizies. Triju olimpisko spēļu dalībnieks slēpošanā Jānis Hermanis (51) par izmirkušajiem zābakiem ceļā uz pirmo olimpiādi, igauņu braukšanu pēc naudas uz Somiju un mūsu talantīgās slēpotājas Patrīcijas Eidukas nākotnes izredzēm.

TEHNOLOĢIJAS. Izrāviens ar ātrumu un jaudu. Pilna mēroga kvantu dators spēs to, ko nespēj šodienas datori, un būs krietns attīstības lēciens zinātnē. Tiesa, līdz šādas iekārtas tapšanai un pilnvērtīgam lietojumam nāksies vēl pagaidīt aptuveni 10 līdz 15 gadu.

CEĻOJUMS. Baltās naktis Somijā. Pandēmijas viļņiem pa vidu vasarā varēja pagūt aizceļot uz Somiju, lai tur ne tikai izbaudītu baltās naktis, bet arī iepazītu hipsterrajonus, pārsteidzošu dabu un satiktu bezgalīgus zosu barus.

Kā arī ŠONEDĒĻ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, SestDienas VAKARIŅAS, KINO, ZIRNIS ĒD, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, SMALKĀS APRINDAS un ANEKDOTES.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata