Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Arī tviteris piekritīs

Jau astoņus gadus Rīgas domes sienā nav nācies urbt caurumu naglas iedzīšanai, lai pakārtu bijušā mēra portretu. Visticamāk, pašreizējais domes vadītājs Nils Ušakovs (Saskaņa) ir pārliecināts, ka paliks arī uz nākamo termiņu, kaut daži signāli liecina, ka simtprocentīga šī pārliecība nav. Izvairīšanās no nevēlamiem jautājumiem un dažbrīd lieks asums retorikā atklāj plaisas visādi citādi gludajā mēra tēlā

Publicējam interviju no 19.maija žurnālā SestDiena atrodamā raksta par Rīgas mēru Nilu Ušakovu, kurš arī šogad kandidē uz trešo četrgadi mēra krēslā. 

Priecājos, ka piekritāt intervijai, daudzi žurnālisti netiek jums klāt un sūdzas, ka jūs neatbildat uz jautājumiem. 

Esmu politiķis, kas sniedz vislielāko interviju skaitu, lai kā mēs to rēķinātu – nedēļā, mēnesī vai gadā. Es cenšos sniegt intervijas, kad varu, bet mans uzdevums ir arī nodrošināt, lai pašvaldība sniegtu žurnālistiem visu nepieciešamo informāciju, ko personīgi es ne vienmēr varu izstāstīt. Ja žurnālisti atbrauc uz lidostu pusvienpadsmitos vakarā, es pasaku, lai nāk darbalaikā. Ja raidījums ir vakarā, kad ir citi plāni, es arī to varu izlaist, bet televīzijā es piedalos tiešraidēs, piemēram, Rīta Panorāmā, un atbildu uz visiem nekomplimentārajiem jautājumiem.

Cik ilgi jāgaida parastam iedzīvotājam, lai tiktu uz pieņemšanu tieši pie jums?

Ja es tiktos personīgi ar visiem, kam ir jautājumi, rinda būtu bezgalīga, tāpēc aktīvi izmantoju palīgu darbu un sociālos tīklus. Tā ir analoģija ar bankām, kas daudzus jautājumus cenšas risināt internetbankā. Jaunākās paaudzes cilvēkiem nenāks prātā rakstīt vēstules vai nākt uz standarta formāta pieņemšanu, vieglāk uzrakstīt feisbukā un turpat saņemt atbildi. Cilvēki vecumā to nedarīs, un ar viņiem es tiekos. Rinda ir līdz pusgadam. 

Bieži tiek apgalvots, ka pašvaldības risina saimnieciskus, nevis politiskus jautājumus. Jūsu gadījumā tā nav. Cik lielā mērā ideoloģiskie jautājumi nosaka jūsu dienaskārtību?

Jebkurš saimniecisks jautājums zināmā mērā ir arī politiskās izšķiršanās jautājums. Ko remontēt vispirms – skolas vai ceļus? Ir politiskā izšķiršanās, ka prioritāte ir sociālajam atbalstam, kas atbilst mūsu partijas ideoloģijai – mēs esam sociāldemokrāti. Tālāk sākas tikai saimnieciskie jautājumi, mums ir vienalga, par kuru partiju balso rīdzinieks un kura valoda viņam ir dzimtā. Taču es esmu lielākās partijas vadītājs un atbildu par jautājumiem, kas saistīti ar mūsu attiecībām ar Eiropas sociāldemokrātiem, ar mūsu partneriem Amerikā, es atbildu par visām partijas ārlietām, par partijas uzbūvi.

Un Vienotā Krievija

Ar Vienoto Krieviju mums līgums tika noslēgts, ja nemaldos, 2007. gadā, un kopš tā brīža mums nav bijis nevienas starppartiju tikšanās vai cita pasākuma. Es kā domes priekšsēdētājs bieži tiekos ar Krievijas reģionu vadītājiem, gubernatoriem, pilsētu mēriem, nesen bija Kazaņas vizīte, bet kā partijas līderim man šajā ziņā nav darīšanas. 

Cik cilvēku piedalās domes svarīgāko lēmumu pieņemšanā pirms domes lielā sastāva? Vai ir kāds domubiedru kodols?

Kodols pārsvarā ir spējīgs apsēsties pie šī galda (14 vietu). Pie šī galda mums notiek koalīcijas padomes reizi divās nedēļās. 

Cik liela loma lēmumu pieņemšanā ir jūsu dzīvesbiedrei?

Iveta Strautiņa-Ušakova ir parādījusies šeit, domē, kā mana biroja vadītāja, un jebkuram politiķim biroja vadītāja ir atslēgas figūra, kas veido darba kārtību un organizē dokumentu apriti. Ņemot vērā, ka mums tā viss ir sakrustojies, ka Iveta ir ne tikai mana biroja vadītāja, bet mēs, divi pieauguši cilvēki, tuvojoties 40 gadu robežai, nolēmām izveidot ģimeni, viņas nozīme ir liela. Bet neviens politiķis nevar sasniegt taustāmus rezultātus, ja viņam blakus nav stipru, uzticamu cilvēku, ar kuriem strādāt kopā. 

Vai Saskaņā valda saskaņa? Vai partijā ir grupējumi? 

Ja mums partijā nebūtu grupējumu un flangu, mēs nebūtu normāla partija. Protams, mums ir grupas, saistītas ar vecumu un profesijām. Ir Rīgas domes grupa un rēzeknieši. 

Vai ir arī tādas grupas, kas cita citu apkaro?

Mums nav īsti, par ko apkarot. Nesaukšu vārdus, bet kolēģi, kam bijusi pieredze piedalīties citu partiju valdes sēdē, reiz atnāca uz – pēc mūsu mērogiem – diezgan smagu valdes sēdi. Cilvēks iznāca ārā ar lielām acīm un teica, ka tās ir sanatorijas tipa debates salīdzinājumā ar tām, kas notiek citās partijās. Runa ir arī par mūsu partiju bloku domē. 

Kā ir ar jūsu ambīcijām nacionālā līmeņa politikā?

Es atkārtošu, ka nepiedalīšos Saeimas vēlēšanās kā deputāta kandidāts. Ja partija uzskatīs, ka man vajag mēģināt ieņemt premjerministra amatu, partijas lēmums man ir saistošs. 

Bet partijai kopumā?

Partijai ir visnotaļ lielas ambīcijas nostiprināt pozīcijas 2017. gadā ar pašvaldībām, lai 2018. gadā koalīcijas izveidošanu bez Saskaņas padarītu matemātiski neiespējamu. 

Kas ir jūsu potenciālie partneri?

Mēs neskatāmies uz potenciālajiem partneriem, bet skatāmies, lai būtu iespējami daudz mandātu, un tad domāsim, kā un ar ko. 

Sociālajos tīklos jūsu komunikācija ir uzsvērti divvaldodīga, par ko jums ir arī konflikti ar Valsts valodas centru. Vai varam teikt, ka šai jūsu divvalodībai ir sakars ar savulaik notikušo valodas referendumu?

Sociālajos tīklos man ap 70% sekotāju ir no Latvijas, bet man ir sekotāji arī no citām valstīm. Ieciklēties, kuras valodas lieto sociālajos tīklos, var tikai Valsts valodas centrs, kur sēž dinozauri, vai Nacionālās apvienības filiāle. Es komunicēšu ar cilvēkiem visās valodās, kuras protu, mans darba līmenis ir trīs valodas, un arī turpmāk es rakstīšu visās iespējamās valodās, jo mans pienākums ir nodrošināt informāciju par to, kas notiek pilsētā, ko, manuprāt, es daru diezgan rezultatīvi. Ja vajadzēs angļu un vācu valodu, es pielikšu arī tās.

Jūsu vēlēšanu programmā 2013. gadā bija solījums pilnībā atrisināt bērnudārza rindu problēmu. 

No septiņiem tūkstošiem, kas bija 2009. gadā, rindā ir palikuši apmēram astoņi simti, paralēli ir apmēram 500 brīvu vietu, un rinda paliek strukturāla – ir apkaimes, kurās ir daudz brīvu vietu, un ir apkaimes, kurās nav zemes vai citu īpašumu, ko pārveidot. Piemēram, Āgenskalnā mums nav zemes. Vienlaikus mums ir 200 eiro līdzfinansējums privātajiem bērnudārziem un auklīšu pabalsti. 

Vai joprojām lepojaties ar Krišjāņa Barona ielu? Savulaik solījāt, ka tā būs skaistākā iela Rīgā. 

Izskatās smukāka un smukāka. Saliks pēdējos akmeņus, kas birst no apmalēm tuvāk VEF tiltam, nāks klāt koki, plus vēl, kad pabeigs Barona ielas stadionu, būs pavisam smuki. 

Bet bruģis turpina drupt. 

Ir vietas, kurās mēs liksim būvniekiem pārlikt par savu naudu, bet ticiet man – pēc 4. jūnija arī tviteris piekritīs, ka Barona iela ir smuka iela. 

Polemika par Skanstes ielas tramvaju un ar to saistīto plānoto koku ciršanu Pērnavas ielā arī beigsies pēc 4. jūnija? 

Pirmām kārtām retorika par tramvaju beigsies 4. jūnijā, otrkārt, nav neviena lēmuma, neviens nevar pateikt, vai Pērnavas ielā būs jācērt koki. Pat projektēšana pilnvērtīgi nav sākusies. 

Vai esat pārliecināts, ka Rīgas satiksme strādā kā taupīgs un gādīgs saimnieks?

Nav robežu, lai attīstītos, jebkurš uzņēmums varētu strādāt labāk. Bet kopumā, ja runājam par tik lielu uzdevumu un visām sociālajām programmām, ar kurām viņi strādā, tad pēc piecu ballu sistēmas četrinieks viņiem noteikti ir. Rīdzinieku aptaujās satiksmes nodrošināšanas kvalitātei vienmēr ir viena no augstākajām pozīcijām. 

Pēc šīs pašas skalas nomēriet Rīgas namu pārvaldnieku (RNP)!

Es izmantotu divas disciplīnas, kurās likt atzīmes. Par finanšu stabilitāti, visiem pieslēgtu apkuri sezonas sākumā ir piecnieks. Ja runājam par kvalitāti un visu pārējo, ir trijnieks. Lai no tā izietu, ir programma, par kuru mēs balsosim 23. maijā, lai palīdzētu mājām, kurās izveidotas īpašnieku biedrības.

RNP amatpersonām jūs uzticaties?

Pašreizējam valdes sastāvam – jā. Tas ir veicis grūtas iekšējas reformas, kuru rezultātu redzēsim pēc dažiem gadiem. 

Kurā gadā Rīgas dome pasūtīs jūsu kā bijušā pilsētas mēra portretu? 

Interesanti, vai uz to laiku varēs iztikt tikai ar lielu, smuku portretu sociālajos tīklos vai vajadzēs arī fiziski izveidot?

Rakstu par Nilu Ušakovu un intervijas citiem Latvijas pašvaldību vadītājiem lasiet 19.maija žurnālā SestDiena!

Top komentāri

CIK ILGI VĒL.....?
C
CIK ILGI VĒL ŠO KRIEVU FAŠISTU RĀDĪS ?
Ušakovs - cūka.
U
No cūkas dzimis, un pēc cūkas izskatās. Visriebīgākais mūlis pasaulē un visriebīgākais draņķis, kāds virs zemes dzimis.
Puspatiesības
P
Kas vienam "smuks", citam - nepieņemams. Tādēļ jau publiskās būvēs pastāv kaut kādi noteikumi, kas ieliek rāmjos un ir jāievēro.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata