Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Abortu aizliegums Polijā: Drēbju pakaramo dumpis

Katoliskajā Polijā spēkā ir vieni no Eiropā stingrākajiem likumiem, kas regulē abortu veikšanu, un zemākais oficiāli reģistrēto abortu skaits. Tomēr valstī pie varas esošā nacionālkonservatīvā partija Likums un taisnīgums (PiS) vienā balsī ar katoļu baznīcu paudusi atbalstu kādas pretabortu organizācijas virzītam likumprojektam, kura mērķis ir sievietēm pilnībā aizliegt pārtraukt grūtniecību, arī gadījumos, ja tā ir iestājusies pēc izvarošanas.

Pretrunīgā iecere izraisījusi plašus protestus visā Polijā. Idejas pretinieki apsūdzējuši PiS un katoļu baznīcu centienos ierobežot sieviešu tiesības pašām izlemt, vai saglabāt bērnu, un brīdinājuši, ka pilnīgs abortu aizliegums piespiedīs vēl vairāk sieviešu izmantot nelikumīgas un viņu veselībai un dzīvībai bīstamas grūtniecības pārtraukšanas metodes.

Rūp reproduktīvā veselība

Bijušā Polijas premjerministra Jaroslava Kačiņska vadītā PiS, kas iestājas par "kristīgām vērtībām" un tradicionālu ģimeni, kopš absolūtā vairākuma iegūšanas parlamentā pēc pērn oktobrī notikušajām Seima vēlēšanām pieņēmusi jau vairākus pretrunīgi vērtētus lēmumus. Piemēram, nostiprinājusi valdības kontroli pār sabiedriskajiem medijiem, kuros vadošos amatos iecelti partijai pietuvināti cilvēki, un centusies iegrožot konstitucionālo tiesu, kura, kā uzskata PiS vadība, varot traucēt pieņemt likumus. PiS kontrolētā valdība izpelnījusies apsūdzības arī autoritārisma tendencēs, un nu partijas politiķi neslēpj vēlmi kontrolēt Polijas iedzīvotāju tikumisko stāju un seksuālo un reproduktīvo veselību.

Polijas Veselības ministrija paziņojusi, ka tuvāko mēnešu laikā aizliegs bezrecepšu avārijas kontracepciju. "Šis lēmums ir saistīts ar rūpēm par sieviešu, jo īpaši gados jaunu, labklājību," ministrijas pārstāve Milena Kruševska sacīja ziņu aģentūrai Reuters. Pašlaik Polijā bez receptes iespējams iegādāties tikai viena veida avārijas kontracepcijas tabletes, kas var efektīvi pasargāt sievieti no nevēlamas grūtniecības pēc seksa bez aizsargāšanās līdzekļiem vai gadījumos, kad nav nostrādājuši citi kontracepcijas veidi.

Bezrecepšu avārijas kontracepcijas aizlieguma kritiķi uzskata, ka tas ir politiski un ideoloģiski motivēts solis, kam nav ne mazākās saistības ar rūpēm par sieviešu veselību un drošību. «Visās valstīs, kas ir ierobežojušas pieeju kontracepcijai un likumīgiem un drošiem abortiem, pieaug melnais tirgus,» norāda Polijas Sieviešu un ģimenes plānošanas federācija.

Pilnīgi pretējās domās ir Polijā ietekmīgā Romas katoļu baznīca, kas avārijas kontracepcijas lietošanu uzskata par īpaši smagu grēku. Baznīcas nostājai piekrīt arī vadošie PiS politiķi. Vicepremjers Jaroslavs Govins pat paziņojis, ka avārijas kontracepcijas tablešu lietošana ir pielīdzināma "ekspresabortam".

PiS veidotā valdība arī plāno pārtraukt valsts finansējuma piešķiršanu ārpusķermeņa apaugļošanai (IVF), ar kuras palīdzību neauglīgiem pāriem ir iespēja tikt pie pēcnācējiem. 

Jau tagad grūti pieejami

PiS tik ļoti rūpējas par poļu sieviešu reproduktīvo veselību, ka ir gatava vēl vairāk sašaurināt pieeju abortiem, lai arī jau pašlaik Polijā ne katrai sievietei, kas vēlas pārtraukt grūtniecību, ir tiesības to izdarīt likumīgi un droši. Partijas vadītājs Kačiņskis un Polijas premjerministre Beata Šidlo izteikuši publisku atbalstu pretabortu kustības Fundacja Pro kampaņai, kuras mērķis ir iesniegt izskatīšanai Seimā likumprojektu, kas paredz pilnībā aizliegt abortus. Kampaņai savu svētību devusi arī katoļu baznīca.

Valstī sociālistu valdīšanas laikā aborti bija atļauti, bet 1993. gadā pēc ilgstošām un kaislīgām debatēm, kurās aktīvi piedalījās arī katoļu baznīca, tika pieņemts kompromisa likums. Tas grūtniecības pārtraukšanu atļauj tikai gadījumos, ja tā apdraud sievietes veselību vai dzīvību, ja auglim konstatē neatgriezeniskus bojājumus vai neārstējamu slimību, vai tad, ja tā iestājusies kriminālas darbības, piemēram, izvarošanas vai incesta, rezultātā.

2014. gadā 38 miljonu iedzīvotāju lielajā Polijā oficiāli veikti tikai 1812 abortu, atsaucoties uz Polijas Nacionālā veselības fonda sniegto informāciju, vēsta ziņu portāls Gazeta.pl

Kustība Fundacja Pro pagājušajā nedēļā saņēma zaļo gaismu, lai trīs mēnešu laikā savāktu vismaz 100 tūkstošu pilsoņu parakstu un varētu iesniegt parlamentā konservatīvas juristu organizācijas Ordo iuris sagatavoto likumprojektu par pilnīgu abortu aizliegumu. Izteiktas bažas, ka pie kriminālatbildības var tikt sauktas arī sievietes, kuras piedzīvojušas spontāno abortu.

Polijas mediji vēsta, ka likumprojekts paredz līdz pieciem gadiem cietumā katram, kas apzināti izraisījis nedzimuša bērna nāvi. Cietumsods var pieaugt līdz astoņiem gadiem, ja grūtniecības pārtraukšanas operācija izdarīta bez sievietes piekrišanas. Likumprojekts paredz, ka mātei un ārstiem nedraudēs kriminālatbildība vien tad, ja aborts tiks izmantots kā galējais līdzeklis, lai glābtu sievietes dzīvību.

Informē par mēnešreizēm 

Fundacja Pro kampaņa un baznīcas un valdošo politiķu tai paustais atbalsts izsaucis sašutumu lielā daļā Polijas sabiedrības. Pagājušajā un aizpagājušajā nedēļā Polijas pilsētās Varšavā, Krakovā, Vroclavā, Poznaņā un citviet tūkstošiem cilvēku piedalījušies demonstrācijās pret ierosinājumu aizliegt abortus pavisam. Par protestu simbolu kļuvuši drēbju pakaramie, kas ir vieni no primitīvākajiem instrumentiem, ar kuriem var izbeigt nevēlamu grūtniecību.

Daudzi protestu dalībnieki tos bija paņēmuši līdzi, lai apliecinātu savas bažas, ka pilnīgs abortu aizliegums vairos pagrīdes abortus. "Vienīgais abortu aizlieguma mērķis ir sieviešu terorizēšana un spīdzināšana," Natalja Broņarčika, kura piedalījās pagājušajā sestdienā Varšavā pie parlamenta ēkas notikušajā demonstrācijā, sacīja Polijas sabiedriskajam radio. 

Protestētāji izvērsuši atsevišķu kampaņu pret premjeri Šidlo, kura atbalsta abortu aizliegumu. Tūkstošiem sieviešu sociālajos tīklos paudušas neizpratni, kādēļ valdības vadītājai tik ļoti rūp viņu dzemdes. Mazāk kautrīgās Šidlo oficiālajā lapā populārajā sociālajā vietnē Facebook veikušas atklātus ierakstus, kuros aprakstījušas savas izjūtas mēnešreižu laikā. "Tāpēc, ka jūs esat tik ļoti norūpējusies par poļu sieviešu dzemdēm, ka vēlaties tām piekomandēt policistus un prokurorus, es jums atvieglošu kreņķus un laipni informēju jūs par savu mēnešreižu tuvošanos," raksta kāda sieviete. "Pašlaik manas krūtis ir sāpīgas, un es jau esmu apēdusi savu un arī pusi no sava vīra šokolādes Lieldienu zaķa."

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasiet 15. aprīļa žurnālā SestDiena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata