Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mūziķi valsts svētkos dalās talantā. Latvijas 105. dzimšanas diena skanēs visā Latvijā

Valsts svētki ir labs brīdis pacilāt garu ar latviešu komponistu mūziku – kā klasiķu pērlēm, tā šodienas komponistu darbiem mijiedarbībā ar pārlaicīgās dzejas spēku.

Mūzikas vidusskolu audzēkņi

Orķestra Rīga un Valsts akadēmiskā kora Latvija valsts svētku koncertā Latvijas impresijas VEF Kultūras pilī 18. novembrī plkst. 19 diriģenta Valda Butāna vadībā skanēs Ērika Ešenvalda kantāte Latvija. Gadalaiku impresijas, skaistākās Emīla Dārziņa dziesmas un latviešu instrumentālās mūzikas pērle Melanholiskais valsis, ko pūtēju orķestrim aranžējusi Ilona Breģe. Latviešu tautas mūzikas un dziesmu tēmas dzirdēsim arī neparastā skanējumā – britu komponista Džona Holanda radītajā Latviešu tautas dziesmu svītā (Latvian Folk Song Suite), kuras pirmatskaņojums notika ārpus Latvijas. 18. novembra vakarā to kopā ar orķestri Rīga atskaņos saksofonists Aigars Raumanis, savukārt vokāli simfoniskās mūzikas programmu rotās Jūlijas Vasiļjevas soprāns un Jāņa Apeiņa baritons. Jābrīdina gan, ka bezmaksas ielūgumi ir beigušies.

Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas audzēkņu koncertā veltījumā Latvijas proklamēšanas 105. gadadienai – Melngalvju nama Svētku zālē 18. novembrī plkst. 15 – latviskuma dažādās šķautnes izskanēs latviešu komponistu skaņdarbos klavierēm, vijolei, čellam, pūšaminstrumentiem un kameransambļiem. Piedalīsies visu vecumu audzēkņi, iepriecinot ar tikpat daudzveidīgu latviešu komponistu mūziku, kādi ir viņi paši. Bez maksas pieejamajā koncertā (jāiegādājas tikai Melngalvju nama apmeklējuma biļetes) uzreiz pēc Latvijas Nacionālo bruņoto spēku militārās parādes 11. novembra krastmalā būs iespēja turpināt svētku noskaņojumu un arī nedaudz sasildīties rudenīgajā laikā. Koncerts ilgs divas stundas brīvā formā bez noteiktas sēdvietas, lai katrs varētu izbaudīt gan koncertu, gan apskatīt Melngalvju namu.

Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfoniskais orķestris valsts svētku priekšvakarā 17. novembrī plkst. 18 Rīgas Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā sniegs savu sezonas atklāšanas koncertu Apgaismības laikmeta iedvesmotie. Jaunajā mācību gadā par Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas simfoniskā orķestra diriģentu kļuva Vilhelms Vācietis, kurš nu sevi piesaka ar trim austriešu dižgariem – Jozefam Haidnam, Volfgangam Amadejam Mocartam un Francim Šūbertam – veltītu programmu. Tajā iekļauta viena no J. Haidna slavenākajām Londonas simfonijām – Simfonija ar timpānu tremolo, V. A. Mocarta gaišais flautas opuss Andante Domažorā JMRMV ceturtā kursa flautistes Austras Svikles izpildījumā un F. Šūberta 8. Nepabeigtā simfonija. Programmas koncepcija ir balstīta uz apgaismības laikmeta idejām par cilvēka veidoto realitāti līdztekus realitātei, kas pastāv pati par sevi. Ieeja bez maksas.

 

No Kurzemes līdz Latgalei

Liepājas koncertzālē Lielais dzintars valsts svētku priekšvakarā, 17. novembrī, plkst. 19 Liepājas Simfoniskais orķestris un diriģents Jānis Liepiņš cels godā spilgtu, taču reti atskaņotu simfoniskās mūzikas dižmeistaru – Ādolfa Skultes un Jāņa Ivanova – skaņdarbus un pirmatskaņos Liepājā augušā Zigmara Liepiņa klavierkoncertu, kura solists būs Andrejs Osokins. Zigmars Liepiņš atklāj, ka viņa Klavierkoncerts ir ļoti personisks vēstījums, kurā lirisms mainās ar dramatismu un izteikti ironiskām epizodēm. Viss kā dzīvē! Programmu atklās Ādolfa Skultes Devītā Dramatiskā simfonija, kas tapusi atmodas laikā un ir monumentāls viņa daiļrades vainagojums, savukārt Jāņa Ivanova simfoniskais tēlojums Lāčplēsis (1957) tapis, iedvesmojoties no Raiņa lugas Uguns un nakts motīviem. Koncerts būs pieejams arī tiešraidē, kuru varēs bez maksas vērot platformā www.digitalaisdzintars.lv.

Svētku koncertā Ventspilī koncertzālē Latvija, 18. novembrī plkst. 16 piedalīsies solisti Gunta Gelgote (soprāns), Zane Volberga (klavieres), Aigars Reinis (ērģeles), kā arī Ventspils kamerorķestris, jauktie kori Ventspils un Līvzeme, Ventspils bigbends, vokālais kvartets Neaizmirstulītes. Koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents Aigars Meri programmas pirmajā daļā iekļāvis Indras Rišes dziesmu ciklu Manai zemītei ar Vizmas Belševicas, Knuta Skujenieka un Andreja Eglīša dzeju un Riharda Dubras lielopusu Te Deum, savukārt otrajā daļā sekos populāras latviešu komponistu dziesmas un skaņdarbi Ventspils bigbenda un vokālā kvarteta Neaizmirstulītes izpildījumā. Ieeja bez maksas, ieejas kartes izņemot koncertzāles kasē.

Latgales vēstniecība Gors Rēzeknē svētkus svinēs kopā ar Rēzeknes bigbendu un koriem, koncertā Mirdzi mana dziesma 18. novembrī plkst. 19 piedāvājot tautā iemīļotas Imanta Kalniņa, Jāņa Lūsēna, Ērika Ešenvalda, Ulda Stabulnieka, Raimonda Paula un citu latviešu komponistu dziesmas. Ieejas maksa – trīs eiro.

18. novembrī plkst. 18 Vecās Ģertrūdes baznīcā ciklā Ielūdz Ģertrūde un Zauers muzicēs RTU sieviešu koris Delta, soliste Ieva Parša, ērģelniece Kristīne Adamaite un saksofonists Artis Sīmanis. Ieeja par ziedojumiem.

Svētku koncertā Vidzemes koncertzālē Cēsis 18. novembrī plkst. 16 mūziku no Zigmara Liepiņa rokoperas Lāčplēsis un Mārtiņa Brauna cikla Daugava izpildīs kori Wenden, Cēsu Pils koris, Beverīna, Vidzeme, Tautas vērtes kopa Dzieti, solisti Una Daniela Aizgale, Toms Kalderauskis un instrumentālā grupa. Koncertā apbalvos konkursu Skaistākais Cēsu novada dārzs un sakoptākā teritorija un Gada būve Cēsu novadā uzvarētājus.

Par pārējiem koncertiem Latvijas vēsturiskajos novados: www.latvijaskoncerti.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja